AD_ATOPIC-DERMATITIS_CHILDREN_LARGE_2021
Innhold

Områder som er mest berørt av atopisk eksem

Uff, det klør! Ansikt, albuekroker, baksiden av knærne, hender eller ankler: atopisk dermatitt påvirker ulike områder avhengig av alder, men alle har en ting til felles: tørr hud, røde flekker og svært ubehagelig kløe.

I utbruddsfasen er symptomene røde flekker, kløe, væske, fortykning av huden og kloremerker. I perioder med remisjon forblir huden preget av betydelig tørrhet. Områdene som rammes av atopisk dermatitt varierer etter alder, alvorlighetsgrad og undersøkelsesøyeblikket, avhengig av om du opplever et utbrudd eller er i remisjon. Følg veiledningen for å finne ut hvilke områder som er mest berørt.

Gaspard har ofte utbrudd i ansiktet, som kan være svært omfattende, spesielt siden dette området er ubeskyttet og han har en tendens til å klø seg. Så jeg prøver å bruke en behandling to ganger om dagen for å lindre kløen.

Céline, mor til Gaspard, 2 år.

Områder påvirket av atopisk eksem hos spedbarn

På spedbarnet ditt er flekkene hovedsakelig å finne i ansiktet (kinnene, bak og under ørene), halsen og ekstremitetene. Overkroppen kan også være påvirket, men baken blir vanligvis skånet (puh!). Resultatet: tørr hud, konstant inflammasjon... og din lille har problemer med å sove rolig. 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021 473x473 crop
AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021 473x473

Områder påvirket av atopisk eksem
hos barn

Fra 2-3-årsalderen endrer atopisk eksem beliggenheten: vi observerer da væskende lesjoner, deretter skorper og lichenifisering (dvs. en fortykkelse av huden til mørk rosa, deretter brune flekker, uregelmessig dype furer på kryss og tvers). De vises oftest på kroppen i foldene (nakke, albuer, knær) og ekstremiteter (hender, håndledd, ankler). Resultatet er mye ubehag, både dag og natt, og et voldsomt ønske om å klø...

Områder påvirket av atopisk eksem
hos voksne

Hos voksne er det tre hovedfenomener: lichenifisering av huden (den tykner og danner hardere og mørkere flekker som er litt stripete), intens pruritus (kløe) og xerose (eller tørrhet i huden). Atopisk dermatitt utvikles på kroppen på foldene der vi bøyer leddene, på håndleddene, anklene og på ansiktet og øyelokkene. Hodet, hodebunnen, nakken, overkroppen og skuldrene kan også bli påvirket. Ubehaget er ofte forsterket av et estetisk ubehag. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 473x473

Atopisk dermatitt: hva er behandlingene? 

Uavhengig av alder og berørte områder, består behandlingen i å kun bruke dermokortikoider på lesjonene og påføre en mykgjørende krem på hele kroppen. I utbruddsfasen er topikale kortikosteroider effektive siden de er kraftige antiinflammatoriske midler.

Kortison kan påføres huden i form av krem, salve, gele eller lotion. Påføring av en mykgjørende krem er nødvendig hver dag i utbruddsfasen. I remisjonsfasen består behandlingen av daglig påføring av et mykgjørende pleieprodukt på hele kroppen. Mykgjørende kremer, påført daglig, beroliger huden og virker for å redusere inflammasjon og tørrhet i huden, og forhindrer dermed utbrudd. Og, selvfølgelig, hver dag, bruk det riktige vaskeproduktet i dusjen eller badekaret – et som er såpefritt med en fysiologisk pH. 

Tilbake til toppen