AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Innhold

Når det klør: tørr hud og eksem

Hvorfor klør det?

Når vanninnholdet i epidermis (det øvre hudlaget) faller under det normale nivået, blir huden dehydrert og sart og de første (ubehagelige!) symptomene på tørr hud dukker opp. Xerosis (som denne hudtilstanden kalles) resulterer i tynn, skjellete hud. Ergo, det ofte brukte begrepet krokodilleskinn eller fiskehud. Du kjenner ofte stramhet, huden mister sin smidighet og det begynner å klø...

Når tørrheten og kløen er mer intens og regelmessig, og røde flekker vises, kan det være eksem (eller atopisk dermatitt), en kronisk tilstand som hovedsakelig rammer barn, men ogsåmange voksne. Og når de samme symptomene er mer sporadiske, er det mer sannsynlig at det dreier seg om kontakteksem - en engangsallergi forårsaket av et irriterende produkt.

Til slutt kan noen andre faktorer (stress, arr eller insektbitt) også forårsake kløe. I alle tilfeller finnes det løsninger for å dempe disse symptomene og reduserehyppigheten av utbrudd. Følg guiden!

Atopisk dermatitt

Atopisk dermatitt (eller eksem), som ofte har genetisk opphav, arter seg mellom utbrudd med inflammasjon og perioder med ro. Hva forårsaker det? Dysfunksjon i huden (hudbarrieren) som fører til tørr hud (xerosis) og inflammasjon (røde flekker). Huden er mindre godt beskyttet og reagerer mer på miljøet. For å finne ut mer om denne tilstanden, hvordan du tar vare på huden din og takler atopi bedre, se her!

ATOPISK DERMATITT

Kontakteksem

Dette eksemet utløses av hudkontakt med et irriterende middel (nikkel i smykker og tilbehør, husholdningsprodukter, latekshansker, fargestoffer, osv.). Denne typen dermatitt (eller eksem) oppstår av og til når huden har vært i kontakt med dette irritasjonsmomentet: hudlegen din kan gjøre tester for å identifisere hva som har forårsaket det. Vil du vite mer om årsakene, de berørte områdene og hvordan du kan håndtere det bedre? Vi forteller deg alt. 

KONTAKTEKSEM

De vanligste symptomene er kløe, stramhet, prikking og skjelldannelse (dvs. hud som skaller av eller flasser), som forårsaker daglig ubehag. Huden din ser ut som "krokodilleskinn". Faktisk er dette knyttet til en svekkelse i hudbarrieren din. Denne tørrheten kan også være relatert til medisiner, eller rett og slett til alder. Ekspertene våre kan hjelpe deg å lære å ta vare på, hydrere og gi næring til veldig tørr hud. 

XEROSIS

Kløende hud kan også være forårsaket av eksponering for kaldt eller varmt vær, graviditet, insektbitt eller medisiner... med mindre det er på grunn av stress. Vi oppsummerer disse andre årsakene. 

ANNEN KLØE

Tilbake til toppen