AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Innhold

Gjenkjenne og berolige kontakteksem

Gjenkjenne typen eksem

Hvis disse flekkene hovedsakelig er plassert i foldene (nakken, bak ørene, albuene, knærne), og er assosiert med tørr hud på resten av kroppen, kan dette være en indikasjon på atopisk dermatitt. Hvis dette symptomet dukker opp plutselig, og du (eller de) ikke er utsatt for atopisk dermatitt, kan det være kontakteksem (dvs. en allergisk eller irriterende reaksjon) eller psoriasis (de røde flekkene er da dekket med skjell). Bare en lege kan bekrefte diagnosen. I mellomtiden, for å finne ut hvordan du kan berolige og beskytte huden, følg veiledningen!

Allergisk eller irriterende kontakteksem i et nøtteskall

  • Det du ser: røde flekker, hud som "væsker" (dvs. avgir væske fra såroverflaten)
     
  • Hvordan det føles ut: ganske sterk kløe
     
  • Årsaker: kontakteksem kan være allergisk (i 20% av tilfellene*), dvs. at huden er i kontakt med et allergen og reagerer. Det kan også være provosert av irritasjon (i 80% av tilfellene*), når huden er i kontakt med et irritasjonsmiddel eller gnis, noe som skaper irritasjonen.
     
  • Berørte områder: alle områdene av ansiktet og kroppen kan potensielt bli berørt. Ofte er hendene mest utsatt for dette eksemet fordi de er så utsatte.

 

A. Nosbauma, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Allergisk og irriterende kontakteksem. Patofysiologi og immunologisk diagnose

Allergisk eller irriterende kontakteksem:
behandling

Ved allergi er hudtester nyttige for å identifisere det ansvarlige middelet og deretter unngå det så mye som mulig, noe som er en forutsetning for å bli frisk. Ved irriterende eksem bør kilden til irritasjonen (såpe, vaskemidler osv.) identifiseres og du bør unngå å bruke den.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021

Allergisk kontakteksem:
årsakene

Men hvorfor? Kontakteksem er en allergisk reaksjon på din eller barnet ditt sin hud... Finn ut mer her!

Årsaker til kontakteksem

Allergisk kontakteksem: områdene

Kropp, ansikt, hender, hodebunn: de berørte områdene er direkte relatert til kontakt med det allergifremkallende produktet, men det er forskjellige måter å behandle det på, berolige utbruddet og reparere huden. 

Områder påvirket av kontakteksem.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

MERKNADER FRA EKSPERTEN

Kontakteksem presenterer ikke umiddelbart noen alvorlighetskriterier. Men det er viktig å umiddelbart fjerne gjenstanden eller irritasjonsmomentet som utløste det og å berolige huden med en lokal kortikosteroidbehandling, kombinert med påføring av kobber-sinkkremer. Det kan imidlertid være nyttig å gjennomføre allergitester for å identifisere det man er allergisk mot og fjerne det fra omgivelsene dine, spesielt hvis det er et barn som er rammet, og for å unngå fremtidige utbrudd.

Dr Marco Ambonati, hudlege

Allergisk kontakteksem: våre tips for å berolige berørt hud!

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021

Håndtering og lindring av utbrudd av allergisk kontakteksem

I tillegg til å bruke medisinbehandlinger på lesjonene, er det også nyttig å berolige, gi fukt og reparere den berørte huden. 

Hvordan beroliger du et eksemutbrudd?
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021

Kontakteksem eller psoriasis? Vi hjelper deg!

Symptomene er ganske like, men det er to vidt forskjellige tilstander med hver sin behandling. Ved å se nøye på flekkene og tilhørende symptomer er det mulig å skille om det er eksem eller psoriasis. Vi forteller deg alt her. 

Eksem eller psoriasis – hvordan skiller du dem fra hverandre?
Tilbake til toppen