AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Innhold

Årsaker til kontakteksem

Har du fått nye øredobber? Bruker du et rengjøringsmiddel hjemme? Har barnet ditt byttet sjampo? Kontakteksem (eller dermatitt) skyldes, som navnet antyder, hudkontakt med et allergisk stoff. Vi gir deg noen tips om hvordan du kan identifisere hva som forårsaket allergien, men ikke nøl med å rådføre deg med en hudlege eller en allergolog for å unngå fremtidige utbrudd. 

Allergisk kontakteksem i tall

3 dager

kan gå før noen reaksjon*

15 dager

er gjennomsnittlig varighet av symptomene*

2

faser: en sensibiliseringsfase og en åpenbaringsfase*

Kontakteksem:
hva forårsaker det ?

Det er en inflammasjon i huden når den har møtt på et allergen. Så snart en diagnose er stilt (og atopisk eksem er utelukket som årsaken til symptomene, som er en helt annen type eksem), må årsaken identifiseres. Har du eller barnet ditt nylig brukt neglelakk, klær eller parfyme? Eller tatt på maling eller industriolje? Ikke nøl med å liste opp produktene du nylig har brukt og se på baksiden av produktene for mulige allergener. Noen materialer kan forårsake allergiske reaksjoner: metaller, plast, glassfiber eller visse fargestoffer. Årsaken til den allergiske reaksjonen må derfor også bli funnet.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Kontakteksem:
en u forutsigbar allergi

For å gjøre vondt verre er det mulig å plutselig bli allergisk mot et produkt eller stoff som du tidligere tålte veldig godt. Kontakteksem kan derfor dukke opp ved hundrede eller tusende kontakt med allergenet uten at det noen gang har eksistert allergi før! Noen yrker er imidlertid mer utsatt for allergifremkallende kjemikalier (byggefag, frisør- eller skjønnhetsindustri), som øker sjansene for å utløse allergisk kontakteksem en dag. Hvis dette inkluderer deg, er det best å bruke verneutstyr eller hansker som en forholdsregel.

Allergisk kontakteksem:
en "forsinket effekt"

Lesjonene vises gjennomsnittlig tre dager etter kontakt med allergenene. Denne perioden kan forlenges til 10 dager hvis det er første hudkontakt med allergenet. Det kan derfor hende du må gå litt tilbake i tid for å finne ut hva som ikke har blitt tolerert av huden, noe som noen ganger gjør det vanskelig å identifisere den utløsende faktoren. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

Jeg hadde brukt et nytt, litt aggressivt husholdningsprodukt i noen måneder. Hendene mine var dekket av flekker. Det tok meg litt tid å identifisere problemet. Jeg behandlet eksemet mitt og så brukte jeg hansker og byttet husholdningsproduktene. Og alt er tilbake til det normale!

Anne-Claire, 32 år gammel.
Tilbake til toppen