AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-DAUGHTER-SITTING_LARGE_2021
Innhold

Årsaker til atopisk dermatitt

Atopisk dermatitt eller atopisk eksem er forårsaket av genetiske faktorer som er arvelige (det er "arvet" fra foreldrene dine). Det utvikles fordi hudbarrieren, som beskytter huden, svekkes.

I tillegg til arv, kan en mengde andre faktorer utløse et utbrudd: stress, ulike miljøpåvirkninger (støvmidd, pollen, dyr, ull, vaskemiddel, osv.), å få tenner eller svette i foldene (knær, armhuler, albuer, øreflipper). 

Arvelige årsaker
for atopisk dermatitt

50% av barn med en atopisk forelder utvikler atopisk dermatitt. Dette stiger til 80% hvis begge foreldrene er rammet: atopisk dermatitt er derfor en kronisk og arvelig tilstand, selv om den ikke er smittsom. Den utvikler seg fordi hudens beskyttelsesbarriere er mangelfull (den mangler hydrolipidfilm, dvs. både vann og fett), noe som gjør den mer følsom for ytre påvirkninger og slipper gjennom allergener.

AD_FAMILY-HUGGING_LARGE_2021

Datteren min på 4 år har hatt atopisk eksem siden hun var 3 måneder gammel. Mannen min hadde det som barn. Ved utbrudd sover hun dårlig, og det gjør vi også!

Laetitia, Zoés mor
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021

Atopisk eksem
grunnet stress

Når atopisk eksem blusser opp, kan stress være årsaken. Studier har vist at 32% av inflammatoriske utbrudd utløses av stress. Jo mer du er bevisst på denne faktoren, jo mer kan du prøve å slappe av, praktisere dype pusteøvelser eller ta vare på deg selv for å redusere de negative effektene. 

Atopisk eksem
på grunn av allergener

Atopisk dermatitt er en overfølsomhetsreaksjon på miljøallergener. Svekkelsen av hudbarrieren resulterer i for stort vanntap og gjør det lettere for disse allergenene (dyrehår, pollen, forurensning, kosmetikk eller husholdningsprodukter) å penetrere, som da aktiverer immunsystemet og utløser inflammasjon. Det er mulig å identifisere disse allergenene (gjennom testing med hudlegen eller allergologen din) og deretter unngå eksponering for de identifiserte allergenene så mye som mulig for å redusere hyppigheten av utbruddene.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Atopisk eksem grunnet
varme og svette

Varme og svette er to faktorer som kan øke tørrheten i huden og tillate allergener å trenge gjennom hudbarrieren og derfor forårsake inflammasjon. Effekten kan reduseres ved å tørke huden (ved å klappe lett og ikke gni). Å bruke løse, lette klær kan også redusere hudens eksponering for varme og svette.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Mer informasjon

Andre tips for atopisk hud 
 

Symptomer på atopisk dermatitt

Uansett hvilket område som er påvirket av eksem, så er symptomene er alltid de samme: Hva du ser: diffuse røde flekker (ikke veldig godt definert), små blemmer (små vannbobler på overflaten av huden) som utvikler seg til skorper, men også stor generell tørrhet i huden (som ser ut som "krokodilleskinn" )

Hvordan det føles: sterk kløe og ubehag 

Fasene
av tilstanden

Atopisk dermatitt utvikler seg i to stadier: sensibiliseringsfasen (hudbarrieren er mindre beskyttende og miljøallergener kan trenge inn) og utfoldelsesfasen, med inflammasjon som utløser begynnelsen på symptomene. I utbruddsfasen (eller oppblussing) er inflammasjon synlig, inflammatoriske markører er tilstede i huden. Men selv i remisjon er disse markørene til stede i epidermis: når de overskrider en viss konsentrasjonsterskel, aktiverer de immunresponsen som er ansvarlig for angrepene.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 920x920
Tilbake til toppen