AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021
Innhold

Veldig tørr hud eller xerosis

Hva er xerosis?

Xerosis refererer til veldig tørr og stram hud. Selv om denne ekstreme tørrheten ofte er aldersrelatert, kan den også påvirke kvinner i overgangsalderen eller personer med mørk hud. Det kan også påvirke personer som lider av diabetes eller som gjennomgår visse medisinske behandlinger (kjemoterapi). Heldigvis finnes det løsninger for å berolige, hydrere og gi næring til huden. Her er våre tips!

Det viktigste med xerosis i et nøtteskall

  • Hva du ser: krokodilleskinn, med skjell (veldig tørr hud som flasser), ruhet (tykk, hard, sprukket hud, som "henger seg opp i ting"). Personer med mørk hud kan oppleve at huden deres ser gråere ut. 
     
  • Hvordan det føles: svært ubehagelig kløe, stramhet og prikking. 
     
  • Årsaker: denne ekstreme tørrheten i huden er forårsaket av en svekket hudbarriere. En lipidmangel i epidermis forårsaker dehydrering i stratum corneum.
     
  • Berørte områder: kroppen og ansiktet kan bli påvirket.

Xerose av huden:
hva er årsakene?

Hovedsymptomet på enkelte hudsykdommer som psoriasis eller atopisk eksem er tørr hud. Det er to årsaker og to typer xerose: fysiologisk og patologisk. Den første er på grunn av alder, fordi huden, som har blitt tynnere, er svært sart og mangler essensielle fettsyrer og ceramider, og dens hydrolipide film er tynnere. Patologisk xerose er forårsaket enten av en patologi eller av medisinsk behandling.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Xerosis:
hvem er mest rammet? 

Fysiologisk xerose rammer hovedsakelig eldre, kvinner i overgangsalderen og personer med mørk hud. Patologisk xerose kalles "indusert" fordi det er knyttet til en patologi: diabetes, nyresvikt, hypotyreose eller en bivirkning av en behandling, medisinsk eller på annen måte...
 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Merknader fra eksperten

Xerosis er et ytre tegn på hud-sarthet. Det er en form for moderat til intens tørrhet, ledsaget av ubehagelige følelser. Symptomene: ru, flassende, stram, kløende, prikkende hud. Å gi næring til huden og styrke hudbarrieren reduserer tørrhet

Dr Marco Ambonati, hudlege

Xerosis i tall:

55%

Over 65 år berørt¹

75%

Eldre over > 75 år rammet¹

75%

av personer med diabetes utvikler xerosis².

(1) BARCO D. og GIMENEZ-ARNAU A. Xerosis: en dysfunksjon av den epidermale barrieren (Actas Dermosifiliogr. 2008; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Pruritus hos eldre pasient, en klinisk gjennomgang. JAMA 11. desember 2013, bind 310, nr. 22
PAUL C. et al. Prevalens og risikofaktorer for xerose hos eldre: en tverrsnitts epidemiologisk studie i primærhelsetjenesten. Dermatologi 2011; 223:260-265.
(2) PHAM HT, EXLBERT L., SEGAL-OWENS AC, VEVES A. En prospektiv, tilfeldig, kontrollert dobbeltblind studie av en fuktighetskrem for xerose av føttene hos pasienter med diabetes Stomi/Sårbehandling, 2002; 48 (5): 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Kutane manifestasjoner hos barn med diabetes mellitus og fedme, Actas Dermosifiliogr. 2014; 105(6):546---557
 

Veldig tørr hud:
fuktighetsgivende og nærende trinn

I tilfellet xerose mangler huden hovedlipidene (som Ceramider og Omega 6 eller 9) som er en del av sammensetningen av stratum corneum og den hydrolipidiske filmen. For å gjenopprette hudbarrieren, bruk en dusjolje eller en såpefri, lipid-påfyllende og reparerende dusjgelé. For å redusere risikoen for hudplager bør produktet være såpefritt, uten for sulfaterte overflateaktive stoffer og med en fysiologisk pH (rundt 5,5) nær hudens egen. Velg deretter en nærende krem mot tørrhet tilpasset kløe hos eldre. Påfør den to ganger om dagen. På dager dette ikke er mulig, prioriter å bruke dette etter dusjen. For å maksimere fordelene, varm produktet i hendene før du påfører det med brede, lette strøk.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

Etter en kur med medisin ble huden min veldig, veldig tørr. Det var vanskelig, spesielt fordi det klødde veldig. Jeg bestemte meg til slutt for å bruke en nærendekrem hver dag. Og det fungerte.

Dominique, 57 år gammel.

Pleie av veldig tørr hud hos eldre mennesker

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Pleie av veldig tørr hud hos eldre mennesker

75% av personer over 75 år og 50% av personer over 65 år lider av tørr hud. Dette skyldes tynnere, mer sart hud og en mindre hydrolipid film (dvs. en hudbarriere som ikke lenger beskytter huden ordentlig). Vi forteller deg alt du trenger å vite om hvordan du får (og vedlikeholder) komfortabel hud.

Å forstå senior xerosis
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Tørr hud: lindring av kløe etter en dusj

Au, når du kommer ut av dusjen, er huden din enda strammere og klør mer. Når huden blir så ukomfortabel, må den få hjelp til å reparere seg selv og beskytte seg selv. Her er noen tips om hvordan du kan lindre disse ubehagelige hverdagsopplevelsene. 

Å lindre kløe etter en dusj
Tilbake til toppen