AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Innhold

Dermatitt eller atopisk eksem

Hva er atopisk hud?

Atopisk dermatitt (eller eksem), som ofte har genetisk opphav, arter seg mellom betennelsesutbrudd/inflammasjon og perioder uten symptomer. Hva forårsaker det? Dysfunksjon i huden (hudbarrieren) som fører til tørr hud (xerose) og inflammasjon. Huden er mindre godt beskyttet og reagerer mer på miljøet.

Atopisk eksem: det viktigste i et nøtteskall

  • Hva du ser: tørr til veldig tørr hud, røde flekker med uregelmessige konturer, små væskende vesikler (eller "vannbobler") som kan utvikle seg til skorper. 
  • Hva du føler: kløe og ubehag i huden (stramhet, prikking osv.).
  • Årsakene: en genetisk disposisjon for allergi og et underskudd i hudens barrierefunksjon, som blir mer følsom og permeabel for ytre påvirkninger. 
  • Atopisk dermatitt utvikler seg i to stadier. Trinn 1, sensibiliseringsfasen: ettersom hudbarrieren er mindre beskyttende, kan allergener fra miljøet trenge gjennom huden. Trinn 2, utfoldelsesfasen, med inflammasjon som utløser begynnelsen på symptomene. 
  • Berørte områder: panne, kinn, nakke, øyelokk, overkropp, albue- og knefolder.

Atopisk dermatitt
hvem er mest rammet?

Atopisk dermatitt endrer seg med alderen. I 85% av tilfellene begynner det før fylte 5 år. Det er oftest sett hos spedbarn så unge som 3 måneder gamle, og vedvarer opp til 7 år, med mulighet for bedring rundt 2 til 3 års alderen. Utbrudd forsvinner etter fylte 7 år i de fleste tilfellene. Utbruddene blir mindre og mindre alvorlige, sjeldnere og sjeldnere, for så å stoppe... I alderen 10 til 11 år vil mange barn ikke lenger ha eksem. Noen ganger, i samme periode, kan andre atopiske reaksjoner oppstå, som for eksempel astma.

Hos voksne er atopisk dermatitt sjelden, men kan vedvare fra barndommen. I alle tilfeller vil hud som har hatt flekker av atopisk eksem alltid forbli sart og bør pleies regelmessig.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

En tilstand
preget av perioder med utbrudd og hvile

1 - En utbruddsfase der inflammasjonen er synlig i form av røde flekker. Huden er vanligvis enda tørrere i denne fasen.

2 - En hvilefase der inflammasjonen er usynlig, men ikke la deg lure av det, den er fortsatt tilstede og underliggende. Derfor må behandlingen fortsettes for å forsinke neste utbrudd. Huden forblir fortsatt tørr i denne fasen.

Atopisk dermatitt: nøkkeltall

1/10

barn som er rammet av tilstanden¹

av tilfellene oppstår tilstanden før fylte 1²

7 år

gjennomsnittsalderen der tilstanden forsvinner¹

mer enn 50%

av pasientene har en berørt forelder¹

¹ Nettsted www.inserm.fr 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Forekomsten av atopisk eksem i barndommen hos en generell befolkning. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Merknader fra eksperten

Både under hvilefaser og under utbrudd forblir huden tørr. Den bør fuktes hver dag med en mykgjørende krem, selv i perioder med hvile, for å forsinke starten på neste utbrudd.

Dr Marco Ambonati, hudlege

Atopisk dermatitt: Lær mer om det for å håndtere det bedre

AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021 416x416 crop

Årsaker: arv og utløsere

Hvor kommer det fra? Årsakene til atopi er genetiske og knyttet til ytre omstendigheter... men hvilke? Å oppdage de utløsende faktorene gjør at vi bedre kan forstå tilstanden og derfor håndtere den!

Årsaker til atopisk dermatitt
AD_ATOPIE_LITTLE-GIRL-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021 472x472

Områder berørt av atopisk dermatitt

Mens de berørte områdene er forskjellige hos barn og voksne, krever de alle omsorg for å berolige og reparere huden og styrke dens evne til å beskytte seg selv.

Områder berørt av atopisk eksem
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-KISSING-CHILD-CHEECK_LARGE_2021

Pleie av atopisk hud hos babyer og barn

Ofte mer rammede enn voksne, kan babyer og barn oppleve ubehag som gjør nattetid (og til og med dagtid) vanskeligere: oppdag noen tips for å bedre forstå denne tilstanden og berolige huden. 

Pleie av babyens atopiske hud
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021 500x500

Pleie av atopisk hud

Atopisk hud er sart hud med en svekket hudbarriere. Ved innføre de riktige vanene for å beskytte den, styrke motstanden dens og reparere den, kan vi dempe effektene og redusere hyppigheten av utbrudd.

Pleie av atopisk hud

 

AD_LOGO_FONDATION-ECZEMA-PF_2021

Vurder din atopiske dermatitt: en test er tilgjengelig

PO-SCORAD (Patient Oriented Scoring Atopisk Dermatitt) er en selvevalueringstest tilgjengelig for alle. Den tar i betraktning de berørte områdene, intensiteten av symptomene og søvnforstyrrelsene knyttet til kløing. For å vurdere alvorlighetsgraden av eksemet ditt og spore fremgangen, sjekk ut appen utviklet av Eczema Foundation, her.

A-DERMA støtter Eczema Foundation.

Tilbake til toppen