AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Innhold

Det klør: er det eksem eller psoriasis?

Du merker røde flekker eller små vannbobler på overflaten av huden, du føler prikking og kløe: det er på tide å lindre den! Men med symptomer som disse, er det et eksem-utbrudd eller psoriasis? Det er ofte lett å blande dem og for å unngå å gjøre feil bør du oppsøke lege. I mellomtiden gir vi deg noen tips om hvordan du kan skille mellom dem, og dermed lindre dem bedre.

Kontakteksem og psoriasis:
hvordan ser du forskjellen?

Kontakteksem og psoriasis er like: de samme symptomene ved første øyekast, den samme "ikke-smittsomme" karakteren... Så hvordan kan du se forskjellen? Er det kontakteksem vil du se diffuse røde flekker med små blemmer og væsking. Hvis det er psoriasis, er de røde flekkene godt definerte, tykke og dekket med skjell (hvite flak på overflaten av huden) og er ofte plassert på korsryggen, hodebunnen, albuene og knærne. Psoriasis kan også påvirke negler og ledd.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 473x473

Psoriasisen min dukket opp i begynnelsen av skoleåret i september, som var en veldig stressende periode for meg... Jeg trodde det var eksem fordi flekkene så veldig like ut. Men fastlegen min identifiserte raskt psoriasis. Med behandling tok det noen uker før symptomene avtok.

Clara, 48 år gammel.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Psoriasis:
hva er årsakene og utløserne?

Psoriasis er forårsaket av en genetisk disposisjon – det vil si at du eller barna dine ofte arver den. Psoriasisplakk er forårsaket av overdreven og akselerert fornyelse av det ytterste laget av huden, epidermis. Det forekommer hyppigere i ungdomsårene eller hos voksne etter fylte 30 år. Oppbluss av psoriasis er oftest forårsaket av triggere som tretthet, stress, følelsesmessig opprørthet, hudirritasjon eller overdreven røyking eller drikking.

Psoriasis:
hvordan behandler du det?

Det finnes ingen komplett kur mot psoriasis. Håndtering handler først og fremst om å forbedre pasientens livskvalitet. Likevel gir aktuelle dermokortikoider lindring og hjelper tilstanden gå i remisjon. Fagfolk kombinerer dem i økende grad med UV, lysterapi eller laserbehandling. I alle tilfeller, også utenfor utbruddsfasen, ta vare på deg selv: stress er en utløsende eller forverrende faktor. Du bør også passe på å berolige huden din, bruke mykgjørende kremer for å redusere tørr hud og dannelsen av skjell... og gjøre livet ditt mer behagelig. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Tilbake til toppen