AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Atopisk dermatitt: hva er behandlingene?

Behandling av atopisk dermatitt eller eksem krever daglige og konstante fuktighetsgivende behandlinger (en skikkelig rutine!) for å opprettholde og forsterke hudbarrieren og unngå utbrudd, men det er heldigvis medisinske behandlinger å vurdere i tillegg til daglig hudpleie. Kortison er den mest kjente (og ofte den mest effektive) behandlingen, men en kombinasjon av medikamenter kan være nødvendig for å roe inflammasjonsanfall forårsaket av alvorlig atopisk eksem. Hvilke antiinflammatoriske behandlinger er tilgjengelige? Hvilke mykgjørende behandlinger bør brukes for å komplementere disse medisinske behandlingene? Vi oppsumerer det her for å hjelpe deg med å finne løsninger. 

 • Påføring av kortisonkrem (eller dermokortikoider) er fortsatt den vanligste og mest effektive behandlingen: det er et antiinflammatorisk middel og hjelper derfor med å redusere inflammasjonen og kløen forbundet med eksem. 
   
 • Dermokortikoider er en medisin: legen må foreskrive denne behandlingen før du kan bruke den. Avhengig av alderen din eller det aktuelle området, kan de foreslå dermokortikoider i form av en krem, salve, gel eller lotion.
   
 • Hvis dermokortikoider ikke fungerer, i tilfeller med svært omfattende eksem, eller på de mest sensitive områdene som ansikt eller øyelokk, kan legen velge aktuelle immundempende midler eller tabletter (Tacrolimus). En annen behandling er fototerapi (UV-behandling). I alle tilfeller er det opp til legen å bestemme den mest egnede behandlingen. 
   
 • Påføring av dermokortikoider er ikke nok for å behandle atopisk eksem på lang sikt: daglig pleie med et mykgjørende produkt for å reparere hudbarrieren er avgjørende.
   
 • For vask, velg en passende dusjolje eller såpefri gel for å berolige og forhindre tørrhet, og påfør deretter det mykgjørende produktet du ønsker for å gi dyp næring til huden. 

Kortisonbehandling: kan du (fortsatt) gå ut i solen?

Kortison, eller dermokortikoider, er standardbehandlingen for eksem og gir rask lindring av utbrudd. Mens eksem har en tendens til å avta om sommeren på grunn av effekten av UV-lys på huden, kan det hende du også må bruke dermokortikoider selv om sommeren. Slapp av, dette er mulig! Dermokortikoider reagerer ikke på solen, men huden din gjør det, så husk alltid å påføre solbeskyttelse etter påføring av kortisonkrem. 

 • I remisjonsfasen (eller mellom utbrudd) er det viktig å iverksette tiltak hver dag for å redusere tørrheten i huden og redusere risikoen for inflammasjon. For å oppnå dette bruker vi en daglig rutine med skånsom vask og mykgjørende hudpleie (og vi holder oss til det!). 
   
 • For dusjen eller badekaret, velg geler og dermo-kosmetiske oljer spesielt formulert for å minimere risikoen for allergiske reaksjoner (såpefri, med en pH under 5,5). De vil ha en lipid-påfyllende og antiinflammatorisk effekt, ideelle for å forberede og maksimere effekten av mykgjørende hudpleieprodukter. 
   
 • Etter dusjing, påfør et mykgjørende hudpleieprodukt etter eget valg (balm, krem, lotion, osv.). Tips: først varm opp produktet mellom hendene og påfør det deretter forsiktig med brede strøk, uten å gni, på hud som fortsatt er lett fuktig. Og hvis huden din ikke føles smidig eller beroliget nok, påfør gjerne et lag til!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Merknader fra eksperten

Kortikosteroider påført huden (dermokortikoider) bør ikke fryktes: de har ikke bivirkninger som noen ganger er forbundet med orale kortikosteroider. Det er viktig å følge legens resept når det gjelder mengden som påføres, påføringsfrekvensen og behandlingens varighet

Dr Marco Ambonati, hudlege

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL er en hudpleieserie som dekker perfekt behovene til tørr hud utsatt for atopisk eksem for hele familien, takket være effekten mot kløe og dens formler som kan brukes fra fødselen av.

Tilbake til toppen